Blog Archive

Monday, October 18, 2010

Lawatan 2 hari 1 malam di Cameron Highlands,Pahang

Pada 15hb Oktober 2010, SMeK-G telah mengadakan rombongan sambil belajar ke Cameron Highlands.Rombongan ini disertai seramai 38 orang pelajar dan 5 orang guru pengiring. Perjalanan bermula seawal jam 2pagi. Para peserta lawatan berkumpul di sekolah pada jam 1.30pagi dan kami memulakan perjalanan tepat jam 2pagi. Wajah-wajah keriangan tergambar pada wajah anak-anak pelajar. Kami berhenti solat subuh dan sarapan pagi di hentian rehat RnR Tapah pada pukul 6 pagi. Perjalanan kami semakin hampir ke destinasi. Tepat jam 9.15 pagi, kami tiba di Cameron Highlands. Antara tempat-tempat yang menarik kami lawati adalah seperti berikut:
1. Bee Farm
2. Smoke House
3. Mardi
4. Pasar Malam Brinchang
5. Kea Farm
6. Ladang Teh

Kami meninggalkan Cameron dengan kenangan manis pada pukul 11.00 pagi ahad dan meneruskan perjalan ke Pusat Kraf di Kuala Lumpur. Perjalanan ke Kuala Lumpur agak mencabar fizikal para peserta. Jalan yang bengkang bengkok membuatkan peserta tidak bermaya menyebabkan kami berhenti rehat di pinggir jalan beberapa kali bagi mengambil udara segar dan hilangkan rasa mual.

Kami tiba di Pusat Kraf Kuala Lumpur pada jam 3.30 petang. Disini para peserta mengunjungi pameran yang disediakan. Peserta juga mengambil peluang melukis batik, mengecop batik.

Kami bergerak pulang ke Melaka dengan senyuman kepuasan menikmati pemandangan ciptaan Allah dan kenangan-kenangan manis yang tidak dapat dilupakan. Kami tiba di Melaka pada jam 6.52 petang.

0 comments: